Training: zindelijk worden met een (licht) verstandelijke beperking

Heeft u een kind van 4 jaar of ouder met een (licht) verstandelijke beperking dat nog regelmatig in bed of in de broek plast of poept? Voor begeleiding en behandeling kunt u naar Advisium. Vaak krijgt uw kind een training. Deze is ook bedoeld voor jongeren en volwassenen.

Onze specialisten hebben veel verstand waar kinderen met een (licht) verstandelijke beperking tegenaan kunnen lopen. U bent bij ons dus op de beste plek!

ZIndelijk worden: advies, behandeling en training

Zindelijkheid ontstaat niet altijd vanzelf. Wanneer een kind, jongere of volwassene niet zindelijk wordt door normale stimulering, kan een specifieke behandeling of training helpen. De aanpak verschilt per persoon. We onderzoeken eerst waarom uw kind of de volwassene nog niet zindelijk is. Het kan zijn dat hij of zij nooit een blaascontrole heeft ontwikkeld. Of dat uw kind angst heeft voor situaties die te maken hebben met het toilet. Op basis van het onderzoek geven we advies. Eventueel bieden we een training aan.

Training voor kinderen, jongeren én volwassenen

Ieder mens is uniek. Daarom is geen enkele behandeling dezelfde. Ook de training stemmen we helemaal af op de zorgvraag. Wij trainen kinderen, jongeren en volwassenen.

Zindelijkheid overdag

Is uw kind, jongere of volwassene overdag nog niet zindelijk? Dan geven we een Response Restrictie Training. Hierbij werken we maximaal drie weken op alle werkdagen tussen 09.00 en 15.00 uur met de cliënt in en bij een toilet. We geven de cliënt bijvoorbeeld meer drinken. Bij een plas op de wc geven we een beloning. Vaak kunnen we na twee weken buiten de toiletruimte trainen. Dan komt de stap dat de cliënt ook thuis en in de klas zindelijk moet worden. We geven deze training thuis, op school of op de dagopvang. Tijdens de training hebben we intensief contact met ouders/verzorgers en de leerkrachten.

Zindelijkheid 's nachts

Is uw kind, jongere of de volwassene 's nachts niet zindelijk? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Denk aan een plaswekker, aan leefstijladvies (bijvoorbeeld over alcoholgebruik) of aan het trainen van de blaascapaciteit. Wij werken volgens het protocol 'Enuresis Norcurna' van de NIP-sectie ‘Psychologen in algemene ziekenhuizen'.

Meer vrijheid, meer zelfvertrouwen

Het resultaat van de zindelijkheidstraining? Dat het kind of de volwassene voortaan zelf naar de wc kan, zonder hulp van anderen. Bovendien is het niet hoeven dragen van incontinentiemateriaal goed voor de huid. Ook krijgt het kind of de volwassene vaak meer zelfvertrouwen op andere gebieden. Vaak merken we dat anderen de cliënt op een andere manier gaan benaderen, omdat hij of zij geen incontinentiemateriaal meer draagt. En u als ouders kunt voortaan zonder pakken luiers op vakantie.

Waar vindt u ons?

Wilt u voor het zindelijkheidsprobleem van uw kind, jongere of volwassene met licht verstandelijke beperking graag naar Advisium? De huisarts kan u doorverwijzen naar Advisium.

Wilt u eerst meer weten? Stel uw vraag dan aan één van onze ervaren medewerkers, telefoon: 0800 3 55 55 55, e-mail: [email protected]

Wij kunnen u ook ondersteunen bij het aanvragen van de indicatie. Een indicatie bepaalt hoeveel zorg én welke zorg u vergoed krijgt.

Wie betaalt de ondersteuning?

Heeft u behoefte aan een ondersteuning van Advisium voor een zorgvraag? Én heeft uw kind hiervoor een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)? Dan wordt de ondersteuning vergoed op basis van de (tijdelijke) subsidieregeling voor extramurale behandeling of de Wet Langdurige Zorg (Wlz).

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL