Heerlijk ontspannen of actief bewegen voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking

Heb je een (licht) verstandelijke beperking en wil je graag beter leren ontspannen? Heb je last van je spieren en gewrichten? Wil je graag lekker actief bezig zijn? Of moet je revalideren na een operatie? Bewegen in warm water (hydrotherapie) is heerlijk. Om te sporten of juist om te ontspannen. Het kan bij Advisium. Onze fysiotherapeuten en bewegingsagogen werken dagelijks met mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Je krijgt dus de begeleiding die jij nodig hebt. In één van onze eigen zwembaden.

Bewegen in warm water (hydrotherapie)


Bewegen in warm water (circa 33 graden) is heerlijk. Het voelt lekker aan en je kunt mooie bewegingen maken. Bewegen in water is ook goed voor je gezondheid. En je wordt rustig in je hoofd. Wij vinden het belangrijk dat mensen met een (licht) verstandelijke beperking voldoende beweging krijgen. Want dan heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Bewegen is ook goed voor het lichaamsgewicht. En het heeft een gunstig effect op suikerziekte (diabetes). En doordat je in het water heel vrij kunt bewegen, leer je je lichaam weer op een positieve manier voelen en ervaren. Warm water verbetert bovendien de doorbloeding en daarmee de weefseldoorstroming van je lichaam. De fysiotherapeut beoordeelt of warm water therapie voor goed is.

Oefeningen en revalidatie

In het warme water voelt je lichaam veel minder zwaar aan. Dat komt door de opwaartse druk van het water, waardoor je de zwaartekracht minder voelt. Daardoor is het makkelijker om oefeningen te doen, zonder je spieren en gewrichten te belasten. Dat is fijn als je pijn hebt aan je lijf. Of als je heel gespannen bent, bijvoorbeeld vanwege een spasme, niet-aangeboren hersenletsel of andere oorzaak. En heb je net een operatie gehad, bijvoorbeeld een heupoperatie? Dan is warm water therapie een goede en heel prettige manier om te herstellen en te werken aan spierversterking.

Ontspannend voor je hoofd

Bewegen in warm water is ook goed voor je hoofd. Je zorgen en spanningen verdwijnen naar de achtergrond. Zo kun je bij ons ( ontspanningsprogramma's ) volgen in het water. En door samen te bewegen, krijg je contact met anderen.

Waar kun je terecht?

 Wil jij graag meer weten over bewegen in warm water? Stel je vraag dan aan één van onze ervaren medewerkers, telefoon: 0800 3 55 55 55, e-mail: [email protected].

Wie betaalt de hydrotherapie?

Vindt de fysiotherapeut warm water van toegevoegde waarde voor jouw klacht én heb jij een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor deze behandeling? Dan wordt de behandeling vergoed op basis van de (tijdelijke) subsidieregeling voor extramurale behandeling of de Wet Langdurige Zorg (Wlz).

Heeft de klacht waarvoor jij hydrotherapie wilt geen directe relatie met de beperking op basis waarvan jij een indicatie van het CIZ hebt gekregen? Dan wordt behandeling van jouw specifieke klacht niet vergoed op basis van de Wlz. Afhankelijk van je leeftijd, klacht en zorgpolis, wordt jouw behandeling dan vergoed uit de basisverzekering óf uit de aanvullende verzekering. In sommige gevallen zal jij deze behandeling – deels of geheel – zelf moeten betalen.

Voor eventuele vergoedingen op basis van een aanvullende verzekering adviseren wij je om contact op te nemen met je eigen verzekeraar.

Vergoedingen vanuit de basisverzekering

  • Krijg jij fysiotherapie voor een chronische aandoening en ben je jonger dan 18 jaar? Dan krijg je alle behandelingen volledig vergoed.
  • Krijg jij fysiotherapie voor een chronische aandoening en ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je de eerste 20 behandelingen zelf. Alle behandelingen daarna krijg je volledig vergoed.
  • Krijg jij bekken-fysiotherapie voor urine-incontinentie? Dan krijg je maximaal 9 behandelingen vergoed.
  • Krijg jij fysiotherapie omdat dat medisch noodzakelijk is (geen urine-incontinentie) en ben jij jonger dan 18 jaar? Dan krijg je 9 behandelingen volledig vergoed.
  • Krijg jij fysiotherapie voor een niet-chronische klacht en niet voor urine-incontinentie? Én ben jij jonger dan 18 jaar? Dan krijg je geen vergoeding.
  • Ga jij zwemmen in groepsverband en/of in een warmwaterbad? Dan krijg je alleen een vergoeding in de hoogste verzekeringspakketten, afhankelijk van de zorgverzekeraar.

Let op: in alle bovenstaande gevallen komt het verplichte eigen risico voor jouw eigen rekening. Dit eigen risico geldt alleen als je 18 jaar of ouder bent.

Om voor een eventuele vergoeding in aanmerking te komen, heb je een verwijzing nodig van de huisarts. Bij een chronische aandoening heb je een verklaring nodig van de verwijzer (huisarts of specialist).

Let op: Ook de behandelingen bij een chronische ziekte zijn niet altijd onbeperkt en liggen ter beoordeling van de behandelend fysiotherapeut. Er zijn echter altijd mogelijkheden om in te stromen in de speciale vitaliteitsprogramma's die Advisium biedt.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL