Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

Terug naar klassiek innoveren in de zorg; wie gaat er mee?

Terug naar klassiek innoveren in de zorg; wie gaat er mee?

Hoera! Ik heb een stofzuigerrobot thuis. Hij neemt me heel wat werk uit handen, kan ik u vertellen. En dat is niet de enige gadget die ik voorbij heb zien komen de afgelopen tijd. Ik heb getuurd door Google Glasses, hologrammen verplaatst, gedanst met Zorgrobot Zora, geknuffeld met robot-zeehond Paro en poes Hasbro, en zelfs in Virtual Reality met dolfijnen gezwommen. Ik was steeds weer onder indruk en heb hardgrondig ‘WOW' geroepen in elk van die situaties. Maar ik dreig nu toch wel ‘gadget-moe' te worden.

Ik erken de mogelijke waarde van dit soort technologie in de zorg voor mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking. Maar het blijft moeilijk te bewijzen dat deze mooie snufjes daadwerkelijk bijdragen aan efficiëntie en kwaliteit. In de meeste gevallen komt het nog slechts neer op mooie extraatjes in het leven van cliënten en medewerkers.

Tussen al dat technologie-geweld wil ik ook nog ruimte voor klassieke innovatie. Voor brainstormsessies met slimme sociologen, filosofen, en psychologen maar ook kunstenaars. Over hoe we onze processen kunnen versnellen, en nieuwe financieringsbronnen voor de zorg kunnen aanboren. Ik vind het belangrijk om met ervaringsdeskundigen, familie van cliënten en ervaren managers te ontdekken hoe wij onze diensten beter kunnen laten aansluiten op hun behoeften. Hoe we ouders kunnen helpen hun kind met een beperking zo lang mogelijk thuis te laten wonen. En mijn leergierigheid laat zich niet beperken tot de zorgsector. Ik ben ervan overtuigd dat er daarbuiten ook goede ideeën leven. Nieuwe ideeën om cliënten echt zelfstandiger te maken en echte regie over hun leven te geven. En om een optimale werkomgeving voor onze medewerkers te creëren. Terug naar klassieke innovatie dus.

Natuurlijk ga ik zelf door met het onderzoeken. Maar innoveren doe je samen. En ik doe deze oproep niet voor niks vandaag. Het is de dag van de innovatie! Dus denkt u met mij mee? Deel uw briljante suggesties en creatieve vondsten via [email protected].

En wie weet spreken we elkaar snel!

Suzanne Verheijden
Innovatie 's Heeren LooReacties

Sandra
Hallo Suzanne,

De regie in het leven van een mens die van zorg afhankelijk is heeft mij al jaren bezig gehouden. Hoe zorg je ervoer dat cliënten aan kunnen geven wat ze in het dagelijks leven belangrijk vinden. Hoe borg je de kwaliteit van bestaan?
Na jarenlang creatief met dit onderwerp bezig te zijn geweest heb ik eind 2015 het SPEL uitgebracht. Het SPEL staat voor Samen Praten En Luisteren. Het is een middel om een groepsgesprek te ondersteunen. Daarnaast heb ik een training ontwikkeld voor medewerkers, wat is regie en hoe ga je er mee aan de slag. Ik kom graag langs om het verder uit te leggen en te laten zien. Voor meer info: www.het-spel-trainingen.nl

Hartelijke groet,
Sandra Bonte
06-22375291
Geplaatst op 1-10-16 16:56.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL