Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

Slaapproblemen behandel je niet in je eentje

Slaapproblemen behandel je niet in je eentje

De complexiteit van slaapproblemen vraagt om een multidisciplinaire aanpak en maatwerk. Slaapproblemen raken namelijk meerdere aandachtsgebieden, waarvan ‘gedrag’ er één is.

Over de gedragsmatige behandelmethoden bij slaapproblemen, spraken wij vorige maand op een congres ‘Slaapproblemen en -stoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking'. Wij hadden het over de gedragsmatige behandelmethoden bij slaapproblemen. De volgende onderwerpen kwamen aan bod:

  • Welke gedragsmatige behandelmethoden zijn er?
  • Hoe zorgt u voor een betere slaaphygiëne?
  • Hoe stimuleert u cliënten om overdag actief te zijn?
  • Slaapproblemen behandelen binnen gezinnen – advies voor de ouders.

Veiligheid is belangrijk

De gedragsmatige behandeling van slaapproblemen, vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Met alleen kijken naar gedrag red je het niet; de complexiteit van slaapproblemen vraagt om een bredere focus. Je moet namelijk ook goed kijken naar andere factoren. Bijvoorbeeld psycho-educatie over slaaphygiëne en slaapefficiëntie. En onderzoek naar eventuele medische factoren die van invloed zijn op de slaapproblemen. Ook veiligheid is belangrijk. Want om consequent te kunnen zijn in je gedragsmatige behandeling, moet je zeker weten dat het kind zich veilig voelt. Dat is belangrijk bij alle kinderen. En in sterke mate bij kinderen met een verstandelijke beperking.

Multidisciplinaire aanpak

Slaapproblemen behandel je dus niet alleen, maar als team van: dag- en nachtzorgbegeleiders, AVG’s, neuro(psycho)logen, gedragswetenschappers en ergo- en S.I.-therapeuten. Zo lever je maatwerk.

Almar van Suijdam (AVG) & Neeltje de Best (GZ-psycholoog / orthopedagoog)
Slaappoli ’s Heeren Loo Advisium in WekeromReacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL