Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

Pijn bij EMB kun je signaleren

Pijn bij EMB kun je signaleren

‘Waarom gedraagt deze cliënt zich plotseling anders dan normaal?', een vraag die veel persoonlijk begeleiders zichzelf stellen. "Maar kijk eens verder: zou het pijn kunnen zijn?", oppert Bram van der Mooren. Bram is de vader van Arjan, cliënt bij 's Heeren Loo met ernstige en meervoudige beperkingen. Arjan kampt daarnaast met ernstige epilepsie.

"Zou het pijn zijn?"

Bram kan uit eigen ervaring vertellen waarom deze vraag zo belangrijk is. "Een tijdje geleden had Arjan een nacht lang insulten. Hij heeft al ernstige epilepsie maar dit was echt anders dan normaal". De volgende dag bleek hij een gebroken heup te hebben. "Toen ging er bij mij een belletje rinkelen, zou deze toename van insulten een signaal van pijn zijn? Probeert Arjan nog op andere manieren pijn of ongemak aan te geven?".

Praktisch onderzoek

Eveline Kreukniet en Anne Bruns kregen deze vragen ook van begeleiders. Daarom zijn zij begonnen met een onderzoek naar het signaleren van pijn.

Anne vertelt: "Binnen ‘s Heeren Loo wonen veel mensen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (EMB). Deze cliënten hebben zeer beperkte mogelijkheden om te communiceren. Hierdoor zijn ze afhankelijk van begeleiders voor de interpretatie van hun gedrag". In het filmpje onder aan de pagina vertellen zij alles over hun onderzoek en de resultaten.

Expertisecentrum EMB

Bij expertisecentrum EMB is wetenschappelijke kennis en expertise over de ondersteuning aan mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (EMB) samengebracht onder één dak. We willen die kennis toegankelijk maken voor een ieder die hier interesse in heeft. Expertisecentrum EMB is een samenwerking tussen de 's Heeren Loo Zorggroep en de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer over onderzoek

Wilt u meer weten over het onderzoek dat wij doen? Kijk dan op www.sheerenloo.nl/onderzoek.Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL