Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

Over mooie mensen

Over mooie mensen

Er zijn veel jongeren in Nederland met een licht verstandelijke beperking. We kunnen van alles over die jongeren leren. Er zijn hele boeken en wetenschappelijke bladen over volgeschreven. Maar hoe ze zelf tegen het leven aankijken met alle uitdagingen die het leven te bieden heeft, kun je alleen maar van deze jongeren zelf horen. Dit is schitterend verteld en in beeld gebracht in psycho-educatie pakket Beautiful Me. Aan het pakket is onlangs een zevende film toegevoegd over verslaving en middelengebruik.

Jongeren met een licht verstandelijke beperking vertellen in de reeks filmpjes over hun worstelingen, meningen, ideeën en dromen. Deze jongeren zijn zo dapper om hun eigen gedachten en levenservaringen te delen, zodat anderen kunnen beginnen te snappen hoe hun leven eruit ziet en andere jongeren zich hierin kunnen herkennen en aan op kunnen trekken.

In alle eerlijkheid

In de filmpjes van Beautiful Me komen in alle eerlijkheid en openheid allerlei thema's uit het leven voorbij. Over vrienden, seks en pesten bijvoorbeeld. De jongeren geven aan wat voor rol deze thema's spelen in hun leven in alle variaties die de jongeren in hun eigenheid vertegenwoordigen. De één schaamt zich voor praktijkonderwijs, de ander vindt het een prettige leeromgeving. De een sluit zich af voor alle middelen die een verslavend effect zouden kunnen hebben, de ander heeft voor het bereiken van volwassenheid al heel wat verslavingsproblemen moeten overwinnen.

Soms ook schokkend

Afgelopen zomer was de première van zevende thema van Beautiful Me over verslaving. De jongeren die bereid waren zich te laten filmen, hun ouders en familie zagen voor het eerst het resultaat van een dag hard werken op de filmset. Trotse mensen in de zaal. En dat mag ook, want het resultaat is prachtig. Onder het genot van een hapje dat door één van de jongeren is verzorgd en onder begeleiding van een vaktherapeut en een gedragswetenschapper van Advisium wordt het resultaat bekeken en nabesproken. De eerlijke en misschien soms schokkende openbaringen van de jongeren zijn nu tenslotte ook te zien voor vaders en moeders. In de gesprekken blijkt vooral waardering voor de openheid van de jongeren en wordt ook duidelijk dat de jongeren graag zouden wensen dat hun verhaal echt iemand bereikt en impact heeft.

Slimme trucs en wijze raad

Wat hebben deze jongeren ons iets moois gegeven. Het geeft inzicht voor zorgprofessionals, onderwijzend personeel en familie over hoe jongeren met een licht verstandelijke beperking in het leven staan. Het laat andere jongeren met een licht verstandelijke beperking zien dat ze niet de enigen zijn en dat ze niet alleen zijn met hun gedachten over dit soort thema's. En misschien zou het ook nog zo kunnen zijn dat slimme tips en wijze raad die deze jongeren ook geven iemand bereikt die dat precies op dat moment nodig heeft.

Meer weten?

Beautiful Me is gemaakt door ’s Heeren Loo en Accent Praktijkonderwijs Nijkerk. De thema’s die zijn verfilmd bij het project Beautiful Me zijn Praktijkonderwijs, Vrienden, Pesten, Seks & relaties, Hulp vragen, Toekomst en Verslaving. Het pakket kun je kosteloos aanvragen. Kijk op www.sheerenloo.nl/beautifulme.

Timon Dijkman, directeur expertisecentrum Advisium a.i.

Auteur: Tommie van Essen
Publicatiedatum: $formatted_displaydateReacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL