Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

Mondzorg bij mensen met een VB; een ondergeschoven kindje?

Mondzorg bij mensen met een VB; een ondergeschoven kindje?

Aan de opkomst voor het congres van Medilex op 12 oktober is te zien dat mondzorg steeds meer onder de aandacht komt.. Er kwamen onder andere AVG-ers, begeleiders, verpleegkundigen, logopedisten, diëtisten en tandheelkundeprofessionals op het congres af. Met als gezamenlijke doel om de mondzorg in de gehandicaptenzorg naar een hoger niveau te brengen. En dat doen we niet voor niets...

Algehele gezondheid

De relatie tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid komt de laatste jaren steeds meer onder de aandacht. Gelukkig. Want met goede mondverzorging zorg draag je ook bij aan de algehele gezondheid van een cliënt. We zagen in onze praktijk bijvoorbeeld een cliënt met diabetes mellitus type 2 die blijft schommelen in zijn suikerwaarden. Het bleek dat hij ook een tandvleesontsteking had. Pas na behandeling van zijn tandvleesontsteking kan de diabetes pas goed gereguleerd worden, omdat de ontstekingslast die hij in zijn lichaam had was afgenomen. Naast het verband tussen mondhygiëne en diabetes, zijn er ook verbanden bekend met hart- en vaatziekten en longontsteking.

Kwaliteit van leven

Naast goed kunnen eten, spreken, draagt het hebben van een gezonde mond ook bij aan een positieve eigenwaarde. Cliënten met een sterke ademgeur worden bijvoorbeeld minder geknuffeld. Helaas, maar waar. Het hebben van een gezonde mond draagt dus bij aan de kwaliteit van leven.

Preventie

Als mondhygiënist richten we ons op de preventie van problemen in de mond. En vooral bij deze doelgroep is preventie van essentieel belang. Want als je niet aan kunt geven waar je pijn hebt, of dat je pijn hebt, is het hebben van kiespijn echt een groot probleem. Iedereen die wel eens kiespijn heeft gehad kan dit denk ik beamen.

Behandeling

Als de preventie faalt, moet er behandeld worden - maar dat is bij onze cliënten minder vanzelfsprekend als voor ons. Het vullen van een gaatje met lokale verdoving is bijv. niet altijd mogelijk, maar soms is het uitvoeren van een goede controle al een uitdaging. En als er tanden en kiezen verloren gaan, is vervanging (zoals een plaatje of een kunstgebit) soms geen optie, omdat dit niet door alle cliënten geaccepteerd wordt.

Verdiepingssessie

Maar wat is goede dagelijkse mondzorg? Wat heb je daarvoor nodig? En is dat haalbaar? In een verdiepingssessie over 'vaardigheden in de dagelijkse mondzorg' mocht ik in twee uur zo veel mogelijk kennis delen. Van te voren leek het me een hele opgave om zo veel tijd te vullen, maar als ik eenmaal begonnen ben, weet ik weer waarom ik mondhygiënist ben geworden en waarom mijn hart bij deze doelgroep ligt. Zeker als ik wat casussen kan uitwisselen met de congresbezoekers. En het lijkt erop dat het mondzorgcongres volgend jaar weer wordt georganiseerd.

Er is heel veel mogelijk

Waar aan de ene kant de nadruk ligt op de ernst van problemen in de mond en daarmee de noodzaak van efficiënte mondzorg, komen aan de andere kan ook grappige situaties ter sprake die het werken in de gehandicaptenzorg zo leuk maken. Het uitvoeren van effectieve dagelijkse mondzorg is niet altijd makkelijk, maar met de juiste kennis en vaardigheden is er heel veel mogelijk. Zeker als we gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Iedere cliënt vraagt om een andere benadering.

 

Angela Danenberg,
Mondhygiënist

Auteur: Tommie van Essen
Publicatiedatum: $formatted_displaydateReacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL