Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

Mindfulness op missie

Mindfulness op missie

Mindfulness op missie

Mindfulness saai en zweverig? Ik vind van niet. Een aantal jaar geleden, kwam ik in contact met Mindfulness. Het heeft mij veel meer rust gebracht en het helpt mij om beter om te gaan met mijn emoties. In mijn werk als psychomotorisch therapeut ben ik altijd op zoek geweest naar lichaamsgerichte technieken die cliënten helpen om zich beter in hun vel te voelen. Langzaam ben ik Mindfulness technieken en theorie gaan toepassen bij de mensen die ik in mijn gymzaal kreeg.. Allen met een (licht) verstandelijke beperking. Maar ieder met zijn eigen hulpvraag. In mijn dagelijks werk bleek de toegevoegde waarde van de techniek duidelijk. Maar ik wist dat er meer nodig was dan praktijkvoorbeelden. Ik kon dus maar één ding doen.

De boeken in

Ik mag dan nu wel in de praktijk werken. Ooit heb ik een wetenschappelijke studie gevolgd. En ergens ver weg is er altijd een vlammetje blijven branden voor onderzoek. Dus toen ik de veelbelovende resultaten in mijn dagelijks werk zag, begon het weer te kriebelen. "Hoe mooi zou het niet zijn om die resultaten ook wetenschappelijk te kunnen bewijzen!"

Zo ben ik weer de boeken ingedoken en heb alles uitgezocht over Mindfulness. En over wat er nodig is om het op deze doelgroep toepasbaar te maken. De basis lag al in de Mindfulness zelf, waarin veel oefening en herhaling zit. Oefeningen die concreet en lichaamsgebonden zijn.

In het nu

Iedereen ervaart wel eens stress en spanning. Dit kan zich uiten in onrust in het hoofd. Met Mindfulness leer je hoe je de aandacht kan richten op wat er nu is. Op wat er in je hoofd en lichaam gebeurt. Zo kom je meer in contact met je lichaam en ademhaling. Als er een tandartsbezoek voor de cliënt gepland staat bijvoorbeeld. De oefeningen zorgen voor rust waardoor de cliënt beter met dit soort spanning kan omgaan.

Er is nu een mooi, praktisch programma dat binnenkort verder onderzocht gaat worden. Nu al profiteren mensen ervan in de praktijk. Heel concreet en makkelijk toepasbaar. Missie (bijna) geslaagd.

 

Auteur: Marieke Leeflang, Psychomotorisch therapeut en Mindfulness trainer

Mail: [email protected]

Expertisecentrum Advisium locatie Noordwijk, onderdeel van de 's Heeren Loo Zorggroep

 

Fimpje: mindfulness voor mensen met een licht verstandelijke beperking.


Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL