Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

Je gaat het pas zien als je het door hebt

Je gaat het pas zien als je het door hebt

Je gaat het pas zien als je het door hebt

"Je gaat het pas zien als je het door hebt." Anno 2015 lijken zaken zo gewoon die in 2013 nog vragen waren. Complex en onvoorspelbaar gedrag van cliënten zien we meer als een vraag om ondersteuning. Vanzelfsprekend  staan we meer stil bij vrijheidsbeperking. De focus ligt weer op ontwikkeling en perspectief in plaats van op probleemgedrag.

De campagne "Net zo vrij als jij" ligt drie jaar achter ons. Een campagne gericht op het terugdringen van vrijheidsbeperkingen en bewustzijn creëren. Ik denk terug en herlees de stukken. Beelden komen voorbij:  Brandon, de verwarring en onmacht, het schokkende boek ‘Eilandenbestaan', de congressen in Radio Kootwijk, de probeerruimte, ontroerende filmpjes, en dappere medewerkers die opkomen voor het belang van de cliënt en met elkaar op zoek gaan. Ik zie een organisatie die diep in de spiegel kijkt en probeert te leren.

Je gaat het pas zien als je het door hebt….

"Net zo vrij als jij" bracht een tsunamie aan ontwikkelingen: Luisteren we wel echt naar de cliënt en zijn/haar werkelijke vraag? Luisteren we wel naar de ouders ? Zijn al die systemen niet te dominant en te beheersmatig ingericht ? Hoe zit het met de zelfregie en autonomie van de cliënt?
Laten we ophouden met beheersmatige lijstjes en groeien naar ontwikkelingsgerichte en  lerende verantwoording!

"Net zo vrij als jij" was gericht op het (terug)geven van vrijheid aan mensen met een verstandelijke beperking. Tegelijkertijd hebben we onze eigen vrijheidsbeperkende maatregelen afgebouwd. "Net zo vrij als jij" heeft ons de kans gegeven te kijken naar onszelf en onze werkwijze. Niet alleen mensen met een verstandelijke beperking hebben meer zelfregie en autonomie gekregen, maar ook medewerkers en de organisatie zijn vrijer geworden. Waarden als Passie, Ontwikkeling en Betrokken hebben we Samen tot leven gewekt.

Dankzij "Net zo vrij als jij" zijn we zelfbewuster geworden. We delen dezelfde ambities. En dat is een groot goed in een tijd dat het krapper wordt en de buitenwereld kritischer. Bovenal komen we toe aan waarvoor we er zijn: als mens vrij worden en van meerwaarde zijn voor elkaar. Of je nou een verstandelijke beperking hebt of niet. 

Gijs BierensReacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL