Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

"Ik en de ander" samen in gesprek over intimiteit

‘Ik en de ander': samen in gesprek over intimiteit

‘ik en de ander': samen in gesprek over intimiteit

Iedereen kent onzekerheden als het gaat om aanraken en sociale omgang: gaan we zoenen of geven we alleen een hand? Wat zijn de regels op het werk of op vakantie in een ander land? Jongeren met een (licht) verstandelijke beperking en hun omgeving hebben ook vaak moeite met sociale afstemming. Hoe leren zij dat? De handleiding "ik en de ander" geeft jongeren, ouders, begeleiders en gezinshulpverleners een eenvoudig en tegelijkertijd krachtig middel om met hun kind of cliënt passende omgangsregels in beeld te brengen.

Ouders en begeleiders gaan samen zoeken naar passende omgangsregels. Want je wilt dat jouw kind of cliënt zich kan ontwikkelen en ontplooien. Maar tegelijkertijd wil je voorkomen dat intimiteit en sociale omgang een beladen onderwerp wordt.

Nieuwe manier om met intimiteit om te gaan

"Mijn kinderen kwamen in de puberteit", aldus Ria, moeder van een kind met het syndroom van Down. "De puberteit is een lastige fase waarin de hormonen op hol slaan. Ook bij mijn zoon met Down. Niks mis mee, gelukkig is dit normaal bij ieder kind. Ik realiseerde me dat er een andere verhouding ging ontstaan tussen mij en mijn kinderen. En dat ik een nieuwe manier moest vinden om met hem en met intimiteit in het bijzonder om te gaan. Zo begon mijn zoektocht, naar de juiste hulpverlening en naar mijn rol. Ik ben op zoek gegaan naar boeken, voorlichtingsmateriaal en naar een hulpverlener die bij ons paste." En die hulp vond Ria bij Nel Gooren, gezinshulpverlener bij 's Heeren Loo. "Na veel gesprekken met Nel kwam ik tot de conclusie dat de voorlichting die wij onze zoon gaven niet bij hem binnen kwam." Hoogste tijd voor een andere aanpak!

In openheid spreken

Ria vertelt vol enthousiasme over ‘ik en de ander: "Door het boekje samen te maken met de betrokkenen kwam er openheid in de gesprekken met mijn zoon, maar ook met de mensen om hem heen! Het boek heeft een positief effect gehad op mijn gezin en de mensen om ons heen. Wij zijn daardoor een weg ingeslagen waarin in alle openheid gesproken kan worden over kwesties als afstand en nabijheid, intimiteit en seksualiteit."

Eenvoudig en krachtig middel

Als je ‘ik en de ander' gebruikt, liggen alle onderwerpen op tafel: afstand, nabijheid en intimiteit. Hierdoor is de handleiding een uitkomst voor alle partijen: de jongere, ouders en begeleiders:

  • De weerbaarheid en zelfredzaamheid van de jongere wordt vergroot. Hij of zij kan het zelf toepassen in het dagelijks leven en kan zelf grenzen aangeven in contacten.
  • Ouders zijn geruster, hebben meer vertrouwen want ze weten dat hun kind zich kan handhaven en er over zal praten als het anders is gegaan dan de bedoeling was: "zo stond het niet in het boek".
  • En begeleiders staan hiermee op één lijn. Het is voor iedereen duidelijk en er zijn geen interpretatieverschillen.

Het is een heel uniek, persoonlijk boek waar je samen trots op bent en met plezier mee werkt. De omgang met anderen wordt respectvol en past bij de (gezins)cultuur; bij de eigen normen en waarden. En komt er bezoek dan is het handig om van te voren even samen te kijken welke mate van intimiteit er bij hoort; "hoe was het ook al weer bij …"

Download de handleiding ‘ik en de ander'.

Nel Gooren,
gezinshulpverlener

Ria Beute,
moeder van een kind met down

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Advisium en 's Heeren Loo? Of up-to-date blijven op het gebied van gezinshuizen, EMB, autisme en andere zorggerelateerde thema's? Dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief. Of u nu zelf ondersteuning krijgt, familie bent of zorgprofessional: de nieuwsbrief is voor iedereen interessant!

 Reacties

Ries
Goed idee!
Mogelijk dat niet-sturende communicatie u kan helpen in gesprek te gaan en blijven met de client! Josien Teitsma van 's Heerenloo(midden)heeft alle trainingen gevolgd en er zijn ook nog andere trainers opgeleid (zie www.nietsturendecommunicatie.nl)
Geplaatst op 9-12-15 8:23.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL