Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

Een oase van rust voor de maatschappij

Een oase van rust voor de maatschappij

Zorgparken: een oase van rust voor de maatschappij

Typische jaren 70 flatgebouwen. Veel allochtone bewoners, volle straten met auto's, zwerfvuil en een wat verwaaid park. Daartussen ligt de Proosdij. De kinderboerderij en de omliggende landerijen worden gerund door bevlogen 's Heeren Loo medewerkers.

De Proosdij ontvangt 60.000 (!) bezoekers per jaar en heeft een belangrijke wijkfunctie. De plaatselijke vogelvereniging houdt in het zaaltje naast het restaurant zijn jaarlijkse bijeenkomst. Er worden kinderfeestjes gehouden in de pipowagen. Allochtone jonge moeders komen op gezette tijden spelen met hun kinderen. Er zijn tal van vrijwilligers die zich belangeloos inzetten en een bijdrage leveren aan deze bijzondere plek. De Proosdij is toegankelijk voor iedereen en daar wordt door de wijkbewoners goed gebruik van gemaakt. Het is een oase van rust.

Integratie in de maatschappij

De gehandicaptenzorg kruipt steeds meer uit zijn schulp. We laten steeds meer zien wie we zijn en wat we doen. Gelukkig maar. En als ik zo loop over de verzorgde paden van de Proosdij schiet me steeds de "inclusiegedachte" door het hoofd: de toenemende integratie van mensen met een verstandelijke beperking in de maatschappij en hoe moeizaam dit soms verloopt.

Omgekeerde beweging

Ik ervaar steeds sterker een omgekeerde beweging. Er is behoefte in de maatschappij aan plekken met daadwerkelijke aandacht, een plek waar je jezelf kan zijn. De Proosdij, maar ook talrijke andere initiatieven en festiviteiten zijn daarvan een voorbeeld. Initiatieven waar het niet alleen gaat om het financiële resultaat maar om de kwaliteit van de relatie met de ander en met je omgeving. Misschien moeten we de inclusiegedachte maar eens gaan omdraaien, ons niet aanpassen, maar laten zien welke waarden wij nastreven in onze zorg en hoe we van daaruit van betekenis kunnen zijn voor de maatschappij. Het vertellen van verhalen over ons werk helpt daarbij. Maar ook het verder vormgeven van kwalitatief goede zorg. Of dat nu in de wijk gebeurt, binnen de academie voor Zelfstandigheid of op onze mooie zorgparken. Ik ben er van overtuigd dat deze plekken steeds meer als oases gaan fungeren in onze maatschappij. Plekken die toegankelijk worden voor anderen en waarin mensen daadwerkelijk zin aan hun leven kunnen geven.

Voorspoed

Ik wens een ieder een goed en voorspoedig 2016. En ik bedank hen die een bijdrage leveren aan de zorg voor deze mooie groep mensen. Op dit moment zijn er binnen 's Heeren Loo meer dan 4.000 vrijwilligers actief. Ook in 2016 hebben wij hun inzet weer hard nodig. Wilt u ook vrijwilliger worden? Kijk dan op onze website.

 

Gijs Bierens
(Directeur expertisecentrum Advisium)

 Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL