Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

Een mond vol tanden

Een mond vol tanden

Een mond vol tanden

Mondzorg

Vijf jaar geleden zou ik nooit gedacht hebben dat het bijdragen aan een goede mondzorg tot de taken van een GZ-psycholoog hoort. Mijn ervaring in de gehandicaptensector is echter dat het welzijn van de cliënt vaak af te leiden valt aan de kwaliteit van de geleverde mondzorg. Een slecht verzorgd gebit kan ten grondslag liggen aan een toename in gedragsproblemen. Daarnaast brengt een slecht verzorgd gebit ook een tal van andere gezondheidsrisico's met zich mee, zoals slikproblemen. Ook voor familie is het belangrijk dat hun zoon/dochter/zus/broer een gezond en mooi gebit heeft.

Best belangrijk dus die mondzorg

Leg dat nu maar eens aan cliënten uit met een (zeer) ernstige of matige verstandelijke beperking of andere bijkomende problematiek zoals autisme of lichamelijke handicaps die het vooral erg vervelend vinden als er met stokers of ragers aan het gebit wordt gefrunnikt. In een ver verleden heb ik zelf ook als flexer op woongroepen gewerkt. Ik ondervond toen zelf hoe lastig het kan zijn om een cliënt goed te poetsen en stoken en hoe kwetsbaar ik en de cliënt op dat moment waren. De cliënt had het met mij en mijn slechte poetstechniek te doen, en ik moest soms oppassen dat de cliënt niet in mijn vingers beet. Eerlijk toegegeven heb ik, vanuit een gebrek aan kennis en vaardigheden, het poetsen en stoken ook wel eens afgeraffeld. Gelukkig wordt er sindsdien veel meer aandacht besteed aan het belang van een goede mondzorg.

Stappenplan

Vanuit het Centrum Bijzondere Tandheelkunde worden aan groepsleiders poetscursussen gegeven. Hier worden gelukkig ook flexkrachten in meegenomen. Soms is dat echter niet genoeg en blijft de cliënt weerstand bieden als de groepsleider de cliënt wil poetsen en stoken. Dan word ik ingeschakeld en stel ik samen met de persoonlijk begeleider, mondhygiëniste en familie een gedragstherapeutische aanpak op. Meestal bestaat dat uit het opstellen van een stappenplan eventueel in combinatie met een beloningssysteem. In een stappenplan (vanuit de cognitieve gedragstherapie ook wel angsthiërarchie genoemd) wordt op volgorde van mate van angst beschreven welke situaties het minst en het meest angstig zijn voor een cliënt. Zo was de eerste stap bij een cliënt met stookangst het vasthouden van de stoker. Pas nadat de cliënt geen angst liet zien bij deze stap, zijn we doorgegaan met de volgende stap in het stappenplan. Als je te snel gaat loop je namelijk het risico dat de angst bij de cliënt alleen maar groter wordt. Veel geduld en een goede afstemming over wanneer doorgegaan kan worden met de volgende stap is dus heel belangrijk.

Twee jaar later

Na twee (!) jaar zijn we nu zover dat de cliënt tussen twee tanden gestookt wordt. Dat klinkt niet spectaculair, maar voor deze cliënt die absoluut geen tandenstoker in de buurt van zijn mond accepteerde, is dit al een heel mooi resultaat. Zeker als je bedenkt dat er van te voren veel twijfels waren over de haalbaarheid. Met veel geduld blijven we volhouden en hopen we dat we uiteindelijk zo ver komen dat zijn hele gebit gestookt kan worden. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in!

Vacatures

We zijn op verschillende locaties op zoek naar GZ-psychologen. Hou ons vacatureoverzicht in de gaten!

Meer weten?

Heb je zelf een cliënt/zoon/dochter/zus/broer waarbij het tandenpoetsen en stoken niet vanzelf gaat? Bij Advisium werken landelijk gespecialiseerde gedragswetenschappers, tandartsen, mondhygiënisten en preventieassistentes. Voor vragen kun je bellen naar 0800 3 55 55 55 of emailen naar [email protected].
 

Mariska Goudriaan GZ-psycholoog

 Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL