Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

Diagnose gezocht

Diagnose gezocht

Laatst zag ik op tv het programma Diagnose gezocht op RTL4. Wendy van Dijk gaat samen met een kinderarts op zoek naar een diagnose bij kinderen met onbegrepen problemen. Als Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) in opleiding was ik benieuwd of de AVG een rol zou hebben in het programma.

In de eerste aflevering zag ik een jongen van 18 jaar met een verstandelijke beperking en autisme. Een doelgroep waar ik in mijn werk veel mee te maken heb. Samen met het kind en zijn of haar familie staan ze in het programma stil bij een aantal belangrijke vragen: welke problemen heeft deze jongen en zijn familie? Welk onderzoek gaan ze inzetten? Wat is uiteindelijk de diagnose? En wat voor behandeling stellen ze voor? Precies het werk van de AVG!

Diagnose bij een polikliniek

De aflevering was voor mij heel leerzaam. Het is interessant om te zien hoe het voor een gezin is om een familielid met autisme te hebben. Maar wat mij verbaasde, was dat de AVG niet genoemd werd tijdens het programma. Dit vond ik een teleurstelling. Mijn collega's en ik zien regelmatig jongeren met dezelfde problematiek op ons spreekuur van de polikliniek. De polikliniek is toegankelijk voor alle mensen met een (lichte) verstandelijke beperking, ook als zij nog bij hun ouders wonen.

Een stap vooruit

De AVG heeft een brede blik, kent de problemen die bij een verstandelijke beperking kunnen voorkomen, geeft adviezen over behandeling en weet welke hulpverleners er verder kunnen helpen (bijvoorbeeld gedragsdeskundigen). Ik vind het een stap vooruit dat mensen met een verstandelijke beperking via media in beeld worden gebracht, zodat kijkers kunnen kennismaken met de problemen die bij hen een rol spelen. Ik hoop alleen dat ouders en andere betrokkenen van mensen met een verstandelijke beperking de AVG wél weten te vinden.

 

Dit gezin is helemaal naar Amerika afgereisd om antwoord te krijgen op hun vragen. Als ze de AVG hadden weten te vinden, dan hadden ze mogelijk al veel eerder antwoorden gehad.

Het programma Diagnose gezocht is iedere donderdag te zien om 21:30 op RTL4.

Lenneke van Loo,
AIOS AVG,
Advisium Apeldoorn


Reacties

Wiebe
Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb het ook gezien en was aanvankelijk benieuwd wat er in de VS als zeldzaam syndroom uit zou rollen. Maar nee, er kwam niets uit behalve dat iemand uitleg gaf en ik vond dat dus erg teleurstellend. Alles wat er in de VS geboden werd had een AVG ook kunnen doen.
Geplaatst op 23-11-15 11:08.
Hans
Met enige kennis van en ervaring met mensen met een verstandelijke beperking en autisme wist je al binnen een minuut wat er an de hand was. Ze hadden hiervoor inderdaad niet naar de USA gehoeven. Iedere orthopedagoog/GZ-psycholoog met ervaring in deze business kan dat vaststellen. Zeker in samenwerking met een AVG. Moeder vertelde bovendien in de uitzending dat haar zoon als klein kind al als autistisch en verstandelijk gehandicapt was gelabeld. Blijkbaar was de familie toen nog niet toe aan dit bericht.
Hans van Wouwe, orthopedagoog/GZ-psycholoog
Geplaatst op 24-11-15 21:20.
Jacqueline
Heeft iemand dit ook gecommuniceerd met de programmamakers van Diagnose /RTL4? Dat zou een interessante aflevering met de AVG kunnen opleveren.
Geplaatst op 26-11-15 14:14.
's Heeren Loo
Bedankt voor je reactie, Wiebe!
Geplaatst op 3-12-15 15:03 in antwoord op Wiebe.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL