Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

De kracht van metaforen

De kracht van metaforen

Therapieboekje Christien van 't Hof: De boom met de korte wortels.

Je wortels zijn kort waardoor het soms moeilijk is om je staande te houden bij slecht weer. Deze boommetafoor komt in me op als ik in gesprek ben met een jonge vrouw met hechtingsproblematiek. Metaforen spelen een grote rol in mijn werk als therapeut voor jongeren en adolescenten met een licht verstandelijke beperking. Kwetsbare mensen die hard werken om mee te komen in de maatschappij. En ze hebben mijn hart gestolen!

Waarom metaforen?

In een gesprek met cliënten ontstaan altijd metaforen, we krijgen ze als het ware cadeau tijdens het therapieproces. De volgende metaforen gebruiken we immers allemaal wel eens om een situatie te schetsen. Je staat op een splitsing en kan twee wegen kiezen. Je zult een brug moeten bouwen om deze kloof te overbruggen. Je begint uit je jas te groeien maar durft nog geen nieuwe te kopen. Misschien gebruik je zelf ook mooie metaforen? Laat het ons weten in een reactie!

Metaforen maken het voor cliënten makkelijker om hun gedachten onder woorden te brengen. Voor hen is het concreet vertalen van ideeën, gedachten en emoties niet altijd vanzelfsprekend. Het denk- en voelproces komen aan de hand van metaforen weer op gang. Doordat ik de verbeeldingskracht stimuleer, maak ik het de cliënt makkelijker om te voelen en na te denken over een situatie.

Metaforen scheppen ook een prettige afstand. Zwaarte of pijn die verstopt zit in een metafoor lijkt beter te dragen of gedoseerd verwerkt te kunnen worden. In de therapie kunnen we dan makkelijker praten over een trauma, probleem of bepaald gedrag. Met behulp van de metafoor werken we aan oplossingen, verwerking of acceptatie. Door deze positieve ervaringen ben ik voor veel cliënten beeldverhalen gaan schrijven met metaforen. Deze ordenen het proces en leiden tot een tastbaar resultaat: een therapeutisch verhaal waarin de situatie, het gedrag en de oplossingen zijn verwerkt.

Therapieboekje: ‘De boom met de korte wortels'

Vanuit het expertisecentrum Advisium, onderdeel van de 's Heeren Loo Zorggroep, willen we deze kennis en ervaring delen met onze cliënten, ouders en collega's in het veld. Daarom geven we een serie therapeutische boekjes uit waarmee we de kracht van metaforen en beeldverhalen laten zien. De boekjes zijn therapeutische verhalen voor cliënten maar kunnen ook gebruikt worden als psycho-educatie voor ouders en begeleiders. Aan mij de eer om de eerste twee boekjes te schrijven voor de serie. Met trots presenteer ik nu het tweede deel: 'De boom met de korte wortels'. Dit boekje behandelt hechtingsproblematiek.

Veel dank ben ik verschuldigd aan Leiliane. Zij gaf mij de inspiratie voor dit verhaal.

Download het therapieboekje!Auteur: Christien van 't HofReacties

caro
Heel mooi verhaal!
Heeft u ook zo'n boekje om jongeren inzicht te geven in wat ASS is?
(Moeilijk over gevoelens praten, dingen zwart-wit zien, gevoelig voor lawaai en drukte, wegblijven bij een ouder als er een klein meningsverschil was, altijd vaste plaats in zetel willen, op voorhand plannen moeten weten en deze mogen niet wijzigen, ...)
Geplaatst op 29-11-15 15:52.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL