Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

De Beverburcht in aanbouw

De Beverburcht in aanbouw

Hoe maak je een moeilijke gezinssituatie behapbaar voor een kind? Met wat knip- en plakwerk in een afgeschreven bibliotheekboek en een symbolisch dierenverhaal kom je een heel eind…

Stefan: een jochie van 9 jaar. Een paar jaar geleden, had ik hem in therapie. En ik herinner me hem nog goed. In het intake-gesprek werd mij direct duidelijk waarom hij hier was. In de klas vroeg hij namelijk op een clowneske manier om aandacht. Hij deed stoer en verstoorde vaak de les. Ook was hij vaak agressief naar andere kinderen. Hij luisterde slecht naar volwassenen. En wilde eigenlijk altijd zijn zin doordrijven.

Speltherapie

Voor Stefan hebben we gekozen voor speltherapie. Een therapievorm die door middel van spel en spelmateriaal probeert een kind met onderliggende problematiek te helpen. Tijdens de therapiesessies maakte Stefan wel op een open en prettige manier contact. Hij kon zelfs vrij samenhangend vertellen over alle gebeurtenissen thuis. Maar het meest genoot hij van het spelen. Daar kon hij zich altijd even lekker uitleven. In zijn fantasierijke verhalen kwam altijd veel agressie voor. Dit kwam duidelijk voort uit angst, maar hij vond spanning en gevaar vooral stoer. Via het spel had ik als therapeute wel enige invloed op de afloop, en zo is er na verloop van tijd meer ruimte gekomen voor de positieve spelfiguren, en boeven die later toch het goede pad kiezen. Maar de behoefte aan agressie in het spel bleef aanwezig.

Onveilig

Zoals altijd in dit soort gevallen, kwam Stefan's gedrag natuurlijk ergens vandaan. In het geval van Stefan was dat de moeilijke gezinssituatie.Zijn ouders waren gescheiden. Maar toen Stefan verhuisde naar een andere wijk kwam de vader van Stefan na een tijd weer in het gezin terug. Deze situatie bleek al snel onhoudbaar, en daarom had de moeder van Stefan haar man gevraagd weer elders te gaan wonen. Bij de vader leidde dit tot veel agressie. Zo heeft hij het gezin regelmatig bedreigd en ruiten ingegooid. Om hier een einde aan te maken, kreeg vader een straatverbod. Het was immers geen veilige omgeving meer voor Stefan, zijn moeder en zijn broer. Vooral in deze periode werd zijn spel in de therapiesessies weer agressiever.

Voorlezen

Daarnaast liet Stefan een lieve en zachte kant zien; tijdens het knutselen was hij ontspannen en positief. En als ik voorlas, kon hij heel gezellig bij me zitten. Daarom besloot ik om voor hem een verhaal te maken dat zijn situatie begrijpelijk en hanteerbaarder maakte. Ik koos voor bevers als hoofdpersonen omdat voor hen de veiligheid van hun burcht net zo essentieel is, als dat voor Stefan het geval is in zijn huis. Het past natuurlijk ook helemaal bij een bevervader om een burcht kapot te knagen. Toen zijn moeder de symboliek eenmaal begreep, heeft ze Stefan een aantal keer voorgelezen uit mijn geknutselde eerste versie van De Beverburcht. En ook in de therapie kwam ik zelf nog af en toe op het verhaal terug.

Hoop

Stefan ging graag naar therapie en het heeft hem een positieve impuls gegeven. De aandacht voor zijn zachte kant werkte ook een poosje door in zijn gedrag in de klas. Dat stemde hoopvol. Maar helaas heeft hij dit niet kunnen vasthouden in het nieuwe schooljaar. Er veranderde veel in zijn omgeving. Zo kreeg hij nieuwe leerkrachten en met dit alles kon hij niet goed omgaan. Zijn gedrag is weer te storend geworden, waardoor hij naar een andere school moest uitkijken. Soms doet iets of iemand in mijn praktijk me even denken aan Stefan. En ik kan dan alleen maar hopen dat hij zijn plekje heeft gevonden.

Therapieboekje

In mijn praktijk heb ik gemerkt dat de metafoor van de beverfamilie goed werkt om kinderen hun moeilijke thuissituatie beter te laten begrijpen. En dit is iets dat ik natuurlijk meer kinderen gun. Met trots presenteer ik daarom nu ‘De Beverburcht' als derde in de serie therapieboekjes. Het originele verhaal met speciaal gemaakte tekeningen. Vanuit expertisecentrum Advisium, onderdeel van de 's Heeren Loo Zorggroep, willen we het boekje delen met onze cliënten, ouders en collega's in het veld. Vanaf nu beschikbaar. Dus download hem nu!
 

Jolande Buitenhuis
Speltherapeut LVB
Expertisecentrum Advisium, onderdeel van de 's Heeren Loo Zorggroep

 

 

 Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL