Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

Dagelijkse kost

Dagelijkse kost

Vandaag is het de Dag van de Diëtist! We staan even stil bij de diëtisten van Advisium. Zij kunnen heel belangrijk zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Problemen met te veel, of juist te weinig eten of drinken komen namelijk veel voor onder deze groep mensen. Om hen beter te ondersteunen, verspreiden diëtisten Janna, Neeltje en Annemarieke deze weken Eetmaatjes op woningen en aan cliënten van 's Heeren Loo in Ermelo.

Janna vertelt: "Gemiddeld gooien we, op jaarbasis, zo'n 135 kg voedsel per persoon weg. Dat is ontzettend veel! En het geeft heel duidelijk aan hoe moeilijk het is om de juiste portiegrootte in te schatten. Niet alleen bij de inkoop van etenswaren en dranken. Maar ook als je gaat koken. Zeker als het om een hele groep mensen gaat. Voor groepsbegeleiders dagelijkse kost dus. En denk je ook eens in hoe moeilijk het inschatten dan moet zijn voor mensen met een verstandelijke beperking!

Eetmaatje

Een handig hulpmiddeltje bij de maaltijdbereiding is het Eetmaatje. Dit is een soort maatbekertje, waarop je o.a. de aanbevolen hoeveelheid van rijst, diverse pastasoorten en couscous kunt aflezen voor 1 persoon. Op deze manier verspil je minder voedsel omdat je weet hoeveel je nodig hebt. En je houdt je tegelijkertijd aan verantwoorde portiegroottes. Dat is dus winst op drie vlakken: het milieu, je gezondheid en je portemonnee!

Lastig

Nu klinkt ‘Eetmaatje' heel gezellig, maar ik merk dat het eten voor een deel van de zelfstandig wonende cliënten vaak helemaal niet zo leuk en gezellig is. Cliënten komen moe uit hun werk, moeten dan nog koken en vaak ook nog eerst boodschappen doen. Vooruit denken en voorbereidingen treffen, is vaak best lastig. Evenals keuzes maken tijdens het boodschappen doen. Want ‘wat is nu gezond?', ‘hoeveel heb ik eigenlijk nodig?' en ‘wat is het goedkoopst?' Net als jij en ik, kiezen cliënten dan vaak voor het gemak.

Levende Eetmaatjes

Het liefst zou ik zien dat er ‘levende maatjes' komen. Ofwel mensen die er speciaal zijn om samen met cliënten te eten. Die ze helpen bij het boodschappen doen en het koken. En dan ook gezellig mee-eten. Ik hoop echt dat deze ‘levende Eetmaatjes' er komen in de toekomst!"

Meer weten?

Wil je verder praten? Over gezond eten en drinken? Of over hoe je verantwoorder kunt koken? Neem contact met ons op! Dat kan via
0800 – 3 555 555 of [email protected].Reacties

Annemieke
Goede actie! Ik werk als trainer voor de academie voor Zelfstandigheid en Ermelo en geef o.a kooktrainingen. Graag zou ik met jullie in contact komen om (o.a ) het kookmaatje te gebruiken bij de trainingen!
Geplaatst op 19-9-16 21:13.
collega's Noordwijk
Ha Neeltje, Janna en Annemarieke,
Leuke actie he! Ook wij, de collega dietisten in Noordwijk, hebben de Eetmaatjes uitgedeeld in onze regio's. We hebben al veel leuke reacties van de woningen ontvangen emoticon
Groetjes, Feline, Monika en Susanne
Geplaatst op 23-9-16 8:22.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL