Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

Braakliggend onderzoeksterrein

Braakliggend onderzoeksterrein

Gedragsproblemen bij mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen.

Als gedragswetenschapper heb ik door de jaren heen veel mensen met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking EVMB ontmoet. Velen van hen vertoonden gedrag dat mij voor een raadsel stelde. Waarom bonken of gillen zij of waarom bewegen zij hun vingers constant voor de ogen? Begeleiders op de groepen hadden vaak ook geen verklaring voor dit soort gedrag. Voor ons ging het gedrag al snel horen bij de persoon. Daardoor valt het op den duur ook minder op. Ook de wetenschappelijke literatuur liet mij hier in de steek. Zodoende startte ik vanuit de ‘s Heeren Loo Zorggroep een promotie onderzoek naar de prevalentie, frequentie en ernst van gedragsproblemen bij deze doelgroep. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen hebben we nu een eerste aanzet gedaan om dit onontgonnen gebied te gaan verkennen. Met als resultaat een praktische werkwijze om gedragsproblemen bij deze doelgroep inzichtelijk te maken.

Bent u benieuwd? In het filmpje hieronder vertel ik er alles over.

Expertisecentrum EMB

Bij expertisecentrum EMB is wetenschappelijke kennis en expertise over de ondersteuning aan mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (EMB) samengebracht onder één dak. We willen die kennis toegankelijk maken voor een ieder die hier interesse in heeft. Expertisecentrum EMB is een samenwerking tussen de 's Heeren Loo Zorggroep en de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer over onderzoek

Wilt u meer weten over het onderzoek dat wij doen? Kijk dan op www.sheerenloo.nl/onderzoek.Reacties

Geke
Hallo, mogelijk is het onderzoek van Frank Velthausz uit de jaren 80 wel interessant bij dit onderzoek!
Geplaatst op 30-3-16 11:31.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL