Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

AVG-netwerk Noord-Holland Noord is een feit

AVG-netwerk Noord-Holland Noord is een feit

AVG-netwerk Noord-Holland Noord is een feit.

Zes zorgorganisaties slaan de handen ineen om de expertise van de Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) zoveel mogelijk beschikbaar te stellen in Noord-Holland Noord. Samen vormen zij het AVG-netwerk Noord-Holland Noord. Door deze samenwerking worden mensen met een verstandelijke beperking van de juiste zorg voorzien.

Het netwerk is er voor mensen die binnen én buiten deze zorgorganisaties wonen. Zorgkantoor VGZ reageert positief op de samenwerking. Het AVG-netwerk bestaat uit de samenwerkende partners: 's Heeren Loo, Leekerweide, Philadelphia, Raphaëlstichting, Esdégé-Reigersdaal en De Waerden.


Het AVG-netwerk Noord-Holland Noord biedt achtervang voor huisartsen. Zij krijgen vaker met mensen met een verstandelijke beperking te maken. Dat komt deels doordat mensen met een beperking langer thuis kunnen blijven wonen en meer deelnemen aan de samenleving. Dat brengt soms nieuwe vragen met zich mee, daarvoor kan de huisarts een beroep doen op een AVG-arts uit het netwerk.
 

Wat doet een AVG-arts?

Een AVG-arts heeft expertise op het gebied van medische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Een huisarts kan beroep doen op de expertise die is gebundeld in het AVG netwerk. Een AVG-arts kan helpen bij ondersteuning van ouders en begeleiders, consultatie, advies en behandeling. Er komen heel verschillende vragen zoals controle bij syndromen (o.a. Down syndroom), epilepsie, spasticiteit en gedragsproblematiek binnen. Jacinta Bruin, AVG-arts bij Esdégé-Reigersdaal, vertelt: "Er is vaak al van alles geprobeerd als de patiënt vastloopt. Dat zie je terug in de vragen. Een patiënt gebruikt bijvoorbeeld al jaren dezelfde medicatie, mij vragen ze dan of het nog past bij de huidige situatie. Het kan een begeleider zijn die die vraag stelt, een huisarts of een gedragswetenschapper."

Deze enthousiaste artsen vertegenwoordigen een jong specialisme dat het welzijn voor mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving bevordert.

Auteur: Tommie van EssenReacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL