Nieuws & blog

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen. Je raakt er niet mee...
Suzanne had last van epilepsie en onzekerheid. Ze had daardoor moeite op school. Nu is Suzanne...
Familie bezoeken, een praatje met de buurvrouw. Vanzelfsprekend? Niet voor mensen met een...
« Terug

AVG: "Het is net detectivewerk"

AVG: "Het is net detectivewerk"

"Een hele uitdaging. Zo denk ik terug aan mijn eerste tijd hier bij 's Heeren Loo. Na 35 jaar in de huisartsenzorg maakte ik de overstap naar de gehandicaptenzorg. Als huisarts deed ik de werkzaamheden van een Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG). Contact leggen met cliënten was geen probleem. Maar ik merkte direct dat ik hier een compleet andere aanpak nodig had dan in de huisartsenzorg.

Op 1 mei 2012 begon mijn avontuur bij 's Heeren Loo. Een nieuwe organisatie in een nieuwe branche. En vooral een nieuwe manier van diagnosticeren. Bij AVG-cliënten vergt ontdekken wat er mankeert namelijk veel meer dan dat ik gewend was bij de patiënten in mijn praktijk. Het is hier net detective werk. Je gaat compleet met vergrootglas te werk om ieder detail van bijvoorbeeld de voorgeschiedenis te weten te komen. Alleen dan kun je een zo betrouwbaar mogelijke diagnose stellen.

Even wennen

De eerste tijd voelde ik mij dus als een kat in een vreemd pakhuis. Alles was onbekend en nieuw. En ik had wat tijd nodig om eraan te wennen. Zelfs het uitvoeren van lichamelijk onderzoek is lastig. Veel cliënten vinden dit namelijk eng. En ze werken daarom vaak niet erg mee. Inmiddels heb ik leren omgaan met de beperkingen in diagnostiek en onderzoek. Ik observeer mijn patiënten nu bijvoorbeeld veel meer. En ben erachter dat een kopje koffie drinken op een woning soms meer informatie oplevert dan een consult.

Samenwerken

Steeds meer cliënten verhuizen van een instelling naar een woning in de wijk. Door die ontwikkeling hebben wij artsen elkaar extra hard nodig. De zorg voor een patiënt met een verstandelijke beperking is zo specifiek. En niet alle huisartsen weten wat er precies bij deze zorg komt kijken. Hierdoor loopt een patiënt het gevaar dat hij niet de zorg krijgt die hij nodig heeft. Alleen een goede samenwerking tussen AVG's en huisartsen kan de kwaliteit van de zorg garanderen en borgen."

Edy Stuijts, huisarts
Advisium Polikliniek Julianadorp

Geïnteresseerd?

Wilt u meer informatie over het werk van de AVG bij Advisium? Neem dan contact met ons op. Dit kan via 0800 – 3 555 555 of [email protected]. Bekijk ook ons vacatureoverzicht.Reacties

Er zijn nog geen reacties. Word de eerste.

Mis niks

Blijf op de hoogte van wat wij doen en te bieden hebben. Ontvang maandelijks de beste artikelen van onze site. Schrijf je in.

Direct contact

0800 3 55 55 55

MA - VRIJ  08:00 - 18:00 UUR
OF STUUR EEN MAIL